Zmaga za Kevina Vento s pištolo na Veliki nagradi Ruš

V Rušah je v organizaciji domačega strelskega društva v teku 21. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem. Udeležuje se ga 239 strelk in strelcev iz 11 držav, ob stalnih gostih iz Francije, Madžarske, Italije, Salvadorja, Turčije, Slovaške, Hrvaške, Srbije, Avstrije je tokrat prvič na tekmi tudi tekmovalka Hong Konga, seveda pa je prisotna celotna slovenska reprezentanca v razširjeni sestavi. Danes, v soboto je bilo tekmovanje v spomin in opomin med II. Svetovno vojno padlemu I. Pohorskemu bataljonu, v nedeljo pa se tekmovalci pomerijo za Grand Prix Ruše 2015.

Organizatorji so poskrbeli, da je v svet preko interneta šla v živo tudi slika in sprotno spremljanje rezultatov. Povečan je bil tudi obisk internetne strani Strelskega društva I.pohorski bataljon Ruše in njihovega Facebook profila ter internetna stran Strelske zveze Slovenije.

Tudi slovenski tekmovalci so streljali dobro ter v dveh dneh zabeležili eno zmago in skupaj osem uvrstitetev v finala. Je pa selektorica Andreja Vlah zadovoljna, saj so močno napredovali, kar kažeta tudi dva nova državna rekorda s puško in posamična zmaga s pištolo dosežena v zelo močni mednarodni konkurenci. To tekmovanje je bilo eno od izbirnih za Munchen, kamor bodo potovali po štirje tekmovalci v vsaki disciplini. Naši mladinci (14-18 let) pa so imeli navedeno tekmovanje kot eliminacijsko za kvalifikacije Evropske lige mladih 2015. Da so na samem tekmovaju bili odlični pogoji priča dejstvo o doseženih visokih rezultatih, srbska reprezentanca s puško pa je prav tako izboljšala ekipni državni rekord.

NEDELJA 18.01.2015

V nedeljo je bilo izvedeno tradicionalno tekmovanje za Grand Prix Ruše 2015 v katerem so se tekmovalci in tekmovalke pomerili za denarne nagrade. Finalna tekmovanja so drugi dan potekala v bolj bučnem vzdušju, saj so tekmovalci ves čas močno vzpudbujali vse tekmovalce, dobre strele pa še posebej nagradili.

V Rušah s pištolo zmaga slovenskega tekmovalca Kevina Venta

Za domače navijače je bil posebej zanimiv obračun pištolske discipline v kategoriji članov, kjer je Kevin VENTA vseskozi visoko kotiral in držal stik z vodilnimi. Pri zadnjih strelih pa je prišel v vodstvo in le to zadržal tako, da je bila v disciplini pištola to po dolgih letih ena od redkih zmag slovenskih strelcev s pištolo v bogati 21-letni tradiciji tega tekmovanja. Našemu tekmovalcu sta tako morala priznati premoč naslednja nosilca medalj Dimitrije GRGIĆ iz Srbije na drugem in Vlado CINDRIĆ iz Hrvaške na tretjem mestu. Ekipno je prvo mesto osvojila Srbija pred Madžarsko in Hrvaško.

Ženski finale s pištolo je tako kot prvi dan dobila srbska tekmovalka Zorana ARUNOVIĆ, na drugo mesto se je uvrstila Vladka PERVAN iz Hrvaške in na tretje mesto madžarska tekmovalka Viktorija EGRI. Petra DOBRAVEC je osvojila peto mesto in Katja VODEB osmo. Ekipna zmaga je šla srbski ekipi, slovenske tekmovalke pa so bile za šest krogov slabše od madžark in osvojile tretje mesto.

Andrea ARSOVIĆ iz reprezentance Srbije je v disciplini zračna puška ženske  z visoko prednostjo v finalu ugnala drugouvrščeno Jeleno ŽIVKOVIĆ, prav tako iz Srbije. Bronasto medaljo je osvojila Marta ZELJKOVIĆ iz Hrvaške. Ekipno je zmagala Hrvaška pred I ekipo Srbije. Po kvalifikacijah sta bili diskvalificirani dve tekmovalki, kateri bi celo nastopili v finalu in se pomerili za bogato finančno nagrado, vendar bosta morali na to priložnost počakati do naslednjih tekem, pred tem pa urediti svojo opremo.

Peni po zadnjem strelu ob drugo zmago

Naš tekmovalec Rajmond DEBEVEC se je z odličnim zadnjim strelom kvalifikacij uvrstil v veliki finale nagrade Ruš, kjer je v finalu zasedel peto mesto. Finale je bil zelo napet, kjub vodstvu Istvana PENI iz Madžarske vse do zadnjega strela, ko so že vsi pričakovali njegovo zmago, je bil le ta z zadetimi 9,8 zanj poguben in se za 0,3 kroga poslovil od zanesljive zmage. Na zmagovalno stopničko se je povzpel  večkratni zmagovalec v Rušah Peter SIDI iz Madžarske. Tretje mesto je osvojil Milutin STEFANOVIĆ iz Srbije. Tudi tokrat so bili ekipno najuspešnejši strelci Srbije, pred Madžarsko in Hrvaško.

Trije tekmovalci diskvalificirani

Kar trije tekmovalci pa so bili na tekmovanju diskvalificirani, saj njihova oprema ob pregledu po kvalifikacijah ni prestala pregleda (ISSF 6.7.9). Kljub temu, da je kontrola opreme pred tekmovanjem neobvezna pa tekmovalce pravilnik zavezuje, da uporabljajo opremo, katera jim ne daje prednosti pred sotekmovalci, zato je včasih pomembno svojo opremo pred tekmovanjem preveriti.

SOBOTA 17.01.2015

V soboto tri prva mesta posamezno v roke srbskim strelcem

Tekmovalci srbske reprezentance so se najbolje znašli v finalnih obračunih  saj so osvojili tri prva mesta v finalih. Tudi v kvalifikacijah so bili najuspešnejši, kjer so prav tako bili povsod najboljši.

Med članicami je s pištolo zmagala Zorana ARUNOVIĆ iz Srbije, drugo mesto je osvojila Viktorija EGRI iz Madžarske in tretje Ho Ching SHING iz Hong Konga. V finalu je nastopila kot edina slovenka Mojca KOLMAN, ki je na koncu osvojila četrto mesto. Prav tako je s pištolo zmagal srbski tekmovalec Dimitrije GRGIĆ, sledi Damir MIKEC iz Srbije in Juray TUZINSKI iz Slovaške KUNŠEK Blaž je osvojil sedmo in Venta KEVIN osmo mesto. Razburljiv finale s puško je dobila Andrea ARSOVIĆ iz srbske reprezentance, sledita pa hrvatici Snježana PEJČIĆ in Tanja PEREC. Pri članih s puško je zmagal tekmovalec iz Madžarske Istvan PENI, drugo mesto je osvojil Milutin STEFANOVIĆ in tretje Dejan PEŠIĆ oba iz Srbije. Željko MOIČEVIĆ se je uvrstil na peto mesto.

Slovenski reprezentanci dva rekorda

Slovenska mladinska reprezentanca v sestavi Jan KOLENC, Jakob PETELINEK in Žan KELENC je izboljšala ekipni državni rekord in novo znamko postavila na 1826,5 kroga. Reprezentanca v sestavi Klavdija PUFIČ, Živa MUHIČ in Urška KUHARIČ pa je novo znamko državnega rekorda članic z zračno puško postavila na 1231,1

Jutri v nedeljo se pričakujejo ponovno zanimiva finala, saj so današnji zmagovalci že dobili napovedan revanš, pričakujemo pa, da se bodo naši tekmovalci bolje odrezali.

Več v rezultatih.

Fotografije: sobota, nedelja

TV Prispevek RTV 4D ( od 16:46 dalje)