Kevin Venta zmagal na dvoboju reprezentanc s 578 krogi

Na centralnem strelišču v Ljubljani je danes potekalo tradicionalno 41. srečanje državnih reprezentanc Slovenije in Hrvaške v streljanju z zračnim orožjem. Srečanje sta vodji izbranih selekcij Andreja Vlah in Ivan Cvitak izkoristili za zadnje tekmovalne priprave pred bližajočim se EP v Arnhemu na Nizozemskem v začetku marca.

V moški konkurenci je zmago med posamezniki slavil Kevin Venta in s 578 krogi s prednostjo šestih krogov premagal najbližja zasledovalca Hrvata Vlada Cindrića in Uroša Kačavendo. Brez odličja so tokrat ostali Klemen Tomaševič, Blaž Kunšek in Rok Ivanc, ki so osvojili 4., 5. in 7. mesto. V ekipni razvrstitvi vodja slovenske reprezentance ni imela srečne roke z izborom ekipe, saj bi Slovenci s Tomaševičem v ekipi premagali svoje hrvaške kolege z rezultatom 1710:1705, tokrat pa so zaostali za njimi s 1705:1699. Prva osvojena točka za Hrvaško.

V mladinski konkurenci s pištolo sta se dobro borila slovenska strelca Jože Čeper in Sašo Stojak, ki sta s 566 in 564 krogi osvojila srebrno in bronasto odličje, zmago pa jima je speljal hrvaški strelec Leon Luka Ćelić s 571 krogi. Preostala Slovenca David Rožman in Tadej Širec sta s 544 in 540 krogi osvojila 6. in 7. mesto. V ekipni razvrstitvi so zmago slavili Hrvati s 1697:1670 krogi in druga ekipna točka s pištolo je šla prav tako hrvaški reprezentanci za vodstvo z 2:0.

Željko Moičević v moški konkurenci s puško do edinega posamičnega odličja za Slovenijo

V moški konkurenci s puško je bronasto odličje osvojil Željko Moičević s 618,8 krogi. Dvojno zmago sta slavila hrvaška strelca Petar Gorša in Ivan Novoselac s 625,6 in 620,5 krogi. Preostali trije slovenski strelci Robert Markoja, Benjamin Jodl in Maj Pirih so s 617,3, 614,6 in 607,7 krogi osvojili 5., 6. in 7. mesto. V ekipni razvrstitvi so zmagali Hrvati s slabimi dvajsetimi krogi prednosti in si priborili še tretjo ekipno točko.

Med mladinci s puško je najvišjo slovensko uvrstitev dosegel Erik Kandare in se s 611,2 krogoma uvrstil na 4. mesto. Hrvaški strelci so dosegli trojno zmago, med njimi pa je bil najboljši Borna Petanjek s 622,4 krogi. Preostali trije Slovenci Jan Kolenc, Žan Kelenc in Maksimiljan Šorn so s 605,6, 601,9 in 601,8 krogi osvojili 5., 6. in 7. mesto.

Sonja Benčina med članicami s puško slabša le od Snježane Pejčić
Med dekleti s puško je z rezultatom zmagovalke, vendar s slabšim seštevkom zadnje serije svoj nov osebni rekord postavila Sonja Benčina in po tesni odločitvi zaradi slabega zadnjega strela ostala brez prestižne zmage, vendar še vedno z dobrim srebrnim odličjem. Najboljša je bila hrvaška favoritinja Snježana Pejčić, bronasto odličje pa je osvojila vedno odlična hrvaška strelka Tanja Perec. Preostale slovenske strelke Urška Kuharič, Nina Juvan in Živa Muhič so s 413,0, 408,5 in 407,7 krogi osvojile 4., 6. in 7. mesto. V ekipni razvrstitvi so zmagale hrvaške strelke z rezultatom 1240,8 : 1235,5 krogov in osvojile peto točko.

V mladinski ženski konkurenci so hrvaške strelke slavile trojno zmago, najboljša med njimi pa je bila Valentina Gustin z najboljšim rezultatom dneva s 417,2 krogov. Slovenske strelke Klavdija Jerovšek, Lia Lazar, Saša Javorac in Teja Plavčak so dosegle 409,0, 405,2, 401,2 in 399,3 kroge in osvojile uvrstitve od 4.-7.mesta. V ekipni razvrstitvi so mlade Hrvatice dosegle prepričljivo zmago s 1244,1 krogom, mlade Slovenke pa so zbrale 1213,5 krogov, kar je pomenilo da je še šesta ekipna točka šla Hrvaški.

Katja Vodeb med dekleti s pištolo z osebnim rekordom do prestižne zmage

Med dekleti s pištolo je prav tako svoj nov osebni rekord dosegla trenutno naša najbolj vroča strelka Katja Vodeb, ki je s 381 krogi bila za krog boljša od Dalmatinke Marije Marović. Preostale tri slovenske strelke Mojca Kolman, Majda Raušl in Petra Dobravec so s 374, 373 in 373 krogi osvojile 4., 5. in 6. mesto. Dober ekipni nastop pa so Slovenke kronale z zmago v ekipni razvrstitvi in slavile z rezultatom 1128 krogov te bile za štiri kroge boljše od svojih hrvaških kolegic in Sloveniji priborile prvo ekipno točko.

Najboljša med mladinkami s pištolo tudi Jagoda Tkalec

Tretjo posamično zmago v pištolski konkurenci za Slovenijo je dosegla Jagoda Tkalec, ki je bila najboljša s 372 krogi. Preostali Slovenki Vesna Tkalec in Anja Prezelj sta s 360 in 356 krogi osvojili 4. in 5. mesto. Dobre posamične rezultate pa so mlade slovenske strelke odlično vknjižile v ekipni konkurenci in zmagale s 1088 krogi ter za šest krogov premagale svoje hrvaške tekmice ter Sloveniji priborile še drugo ekipno točko.

V 41. srečanju reprezentanc je Hrvaška dosegla že 31. zmago s končnim rezultatom 6:2, štiri zmage so do zdaj zbrali slovenski strelci, šest obračunov pa se je končalo neodločeno.

Slovenska reprezentanca se bo znova zbrala v naslednjem tednu v Ljubljani na pripravah od srede do sobote.

Simeon Gönc

Fotografije Facebook SZS