Redna letna skupščina Strelske zveze Slovenije

Dne 25.03.2015 je bila na strelišču v Ljubljani izvedena 45.redna letna skupščina Strelske zveze Slovenije. Predstavnike članic zveze in delegate je pozdravil predsednik zveze g. Janez SLAPAR. V poročilu o delu za leto 2014 pa je dodatno poudaril nekaj odmevnih zadev. Za uspešno izveden Svetovni pokal v streljanju s sodelovanjem 54 reprezentanc in več kot 600 tekmovalcev, sta od Svetovne strelske zveze dobila priznanje direktor  tekmovanja g.Ivan SPRUK in sekretar SZS g.Simeon GÖNC, sprejela pa sta ga na današnji skupščini. V nadaljevanju je poudaril  vrsto  doseženih odličnih rezultatov in uvrstitev na svetovnih pokalih, evropskem prvenstvu, mladinskih olimpijskih igrah in velikem svetovnem prvenstvu v Granadi, kjer smo pridobili tudi prvo kvoto za udeležbo na olimpijskih igrah v Riu. Dokaj uspešni smo bili tudi s kandidiranjem svojih predstavnikov  v organe svetovne strelske zveze in OKS.

Po krajših razpravah je skupščina podana poročila za preteklo leto in načrt dela za leto 2015 potrdila.

Direktor tekmovaja in član OO Evropskega prvenstva v streljanju Maribor 2015 g. Ivan SPRUK je predstavil aktivnosti pri izvedbi tega zelo zahtevnega projekta, saj bo na tekmovanju skoraj 1500 nastopov. Ob takšnem številu tekmovalcev v disciplinah 25m, 50m, 300m, RT50m in puška šibrenica bomo vsekakor potrebovali tudi pomoč prostovoljcev, zato je pozval, da se interesenti prijavijo na SZS. Vsekakor pa je pozval k množičnem ogledu teh tekmovanj, tako strelcev, kakor tudi ostalih gledalcev v času med 18.07 in 1.8.2015 v Strelski center Gaj Pragersko in Apače.

Polona SLADIČ, podpredsednica SZS in vodja reprezentance naših uspešnih strelcev invalidov je predstavila Predlog integracije strelcev invalidov v sistem Strelske Zveze Slovenije. Poudarila je, da je namen tega predloga strelstvo invalidov kolikor se da integrirati v strelski šport v Sloveniji, z namenom nadaljnjega razvoja tako strelstva invalidov kot tudi strelstva na splošno. Predlog je pripravljen na način, da prestavlja strelstvo invalidov, dokazuje možnosti  popolne integracije dela strelstva invalidov v tekmovalni sistem Strelske zveze Slovenije in pa integracije in nadaljnjega razvoja skupne panoge – strelstva. Udeležence skupščine je seznanila z rezultati v tujini opravljenih analiz, na podlagi katerih je bilo ugotovljeno, da strelci invalidi kategorije SH1 nimajo nobene prednosti pred strelci neinvalidi, kar so dokazali tudi v nemški Bundesligi, kjer že nekaj let tudi enakovredno sodelujejo. Skupščina je predlog potrdila in s tem strelcem invalidom kategorije SH1 odprla vrata za enakovreden nastop na tekmovanjih državnih lig in drugih tekmovanj, medtem ko se udeležba na državnih prvenstvih vodi zunaj konkurence.  Prav tako je podprt predlog za vabljenja na tekmovanje strelcev invalidov kategorije SH2, vendar pa zunaj konkurence.