WC Fort Benning - Živa Dvoršak z osebnim rekordom 582 krogov na 18. mestu

Na drugi letošnji postaji ISSF svetovnega pokala v streljanju s puško in pištolo na 10, 25 in 50m se najboljši strelci na svetu nahajajo v Fort Benningu ZDA, kjer bo od 11.-19. maja nastopalo več kot 600 strelcev iz 76 držav. Med najboljšimi strelci na svetu so tudi štirje slovenski strelci: Rajmond Debevec, Živa Dvoršak, Petra Dobravec in Robert Markoja.

Dvoršakova z zračno puško na 30. mestu, v trojnem položaju še boljša

Z zračno puško na 10m je najprej z nastopom v svoji najmočnejši disciplini opravila najmlajša v slovenski odpravi - Dvoršakova in s 413,5 krogi osvojila 30. mesto. Za preboj v finale bi potrebovala 415,7 krogov. Po zanimivem finalu je zmago slavila srbska strelka Andrea Arsović.

Še uspešneje je Dvoršakova nastopala z malokalibrsko puško v trojnem položaju in s svojim novim osebnim rekordom s 582 krogi osvojila visoko 17. mesto, do preboja v finale pa so jo ločili le trije krogi. Z novim finalnim svetovnim rekordom s 463,3 krogi je zmago slavila Kitajka Chang Jing.

Rajmond Debevec ostal brez nastopa v ležečem položaju

V paradni disciplini slovenskega olimpionika Rajmond Debevca - malokalibrska puška ležeči položaj se ni izšlo vse po željah slovenske odprave, saj sta tako Debevec kot tudi Markoja z nastopi končala v eliminacijah in se nista uvrstila na glavno tekmovanje. Debevčevih (zanj skromnih) 615,1 krogov je v prvi skupini eliminacij zadostovalo le za 26. mesto, podobno pa se je v tretji skupini eliminacij godilo tudi z Robertom Markojo, ki pa je na koncu bil celo diskalificiran zaradi neustrezne opreme. Po končanem nastopu je Debevec strnil dogajanje:

"Eliminacije leže so se končale za oba naju z Robijem slabo. V izjemno vročem (33 stopinj) in vlažnem ozračju sem imel tako visok pulz, da do konca meča nisem uspel umiriti puške. Poleg tega je nagajal še močan miraž (izparevanje vlage in migotanje zraka), tako da je bilo v treh eliminacijskih grupah doseženih le nekaj solidnih rezultatov, a daleč od običajnih. Pogovarjal sem se še z nekaterimi 'vrstniki' po letih, ki so imeli enake težave kot jaz. S 615,1 sem bil daleč za svojimi običajnim rezultatom. V svoji eliminacijski skupini sem dosegel 26.rezultat, v kvalifikacije pa se jih je uvrstilo le 22.

Robi je nastopil v zadnji, 3. grupi, a je streljal podobno kot jaz. Dosegel je 614,1 kroga, kar ni bilo dovolj za uvrstitev naprej. Poleg tega je bil izžreban za naknadno kontrolo, na kateri pa njegov jopič ni prestal kontrole trdote. To je pomenilo avtomatično diskvalifikacijo. Ker so kar trije tekmovalci po vrsti na naknadni kontroli doživeli enako usodo, sta se vodji švicarske in brazilske ekipe odločila vložiti protest na odločitev žirije za pregled opreme. Skupna odločitev vodje naše ekipe Mikoliča in Robija je bila, da se jim s protestom ne pridružimo, ker se Robi ne bi v nobenem primeru kvalificiral naprej, pa tudi, glede na izkušnje, so običajno možnosti za spremembo odločitve žirije minimalne. Tako je tudi bilo, protest Švice in Brazilije je bil zavrnjen.

Žiri je sicer dal tokrat poseben poudarek na merjenje debeline podobleke na naknadni kontroli, tako da je bil med 6 žrtvami, ki so jih diskvalificirali danes in 4 na včerajšnji tekmi z zračno puško, tudi olimpijski zmagovalec Sergej Martinov. Eden od razlogov visokega števila diskvalifikacij zaradi neskladnosti opreme s pravilnikom je tudi extremna vlaga in temperatura, ki vpliva na specifične lastosti nekaterih materialov, iz katerih so izdelani strelski jopiči, ter na vpojnost materialov, ki vpijajo znoj tekmovalcev."

Dobravčeva ne najde poti iz krize

Z zračno pištolo je gorenjska strelka iz Železnikov Petra Dobravec znova nastopala slabo in v stilu svoje letošnje sezone. S 357 krogi je osvojila skromno 88. mesto in bila daleč za svojimi najboljšimi nastopi iz pretekle sezone, ko je s 385 krogi na SP v Granadi osvojila 4. mesto.

V trojnem položaju Debevec in Markoja naredila preboj iz eliminacij

V trojnem položaju z malokalibrsko puško sta se slovenska strelca odrezala bolje kot v ležečem položaju in si v eliminacijah s 1157 krogi - Debevec in 1151 krogi - Markoja pristreljala današnji nastop na glavnem tekmovanju, zadnji disciplini pokala za slovenske strelce.

Debevec v trojnem položaju do 25. mesta

Zadnje dejanje svetovnega pokala v Fort Benningu - trojni položaj z malokalibrsko puško, je slovenskima tekmovalcema Rajmondu Debevcu in Robertu Markoji prineslo uvrstitev na 25. oz. 34. mesto. Debevec je po položajih dosegel: kleče 385, leže 399 in stoje 383 krogov, skupaj 1167 krogov. Soliden nastop je uspel tudi Markoji, ki je s 388 krogi v kleče, 392 krogi leže in 383 krogi stoje, dosegel 1163 krogov ter osvojil 34. mesto.

Čestitke odličnim srbskim strelcem, ki so s tremi zlatimi medaljami postali najuspešnejša nacija na WC Fort Benning.

Rezultate spremljajte na

Simeon Gönc