Pričetek ligaške sezone z zračnim orožjem

Na centralnem strelišču v Ljubljani se je ta vikend pričela zimska sezona ligaških tekmovanj v streljanju z zračnim orožjem. Tekmovanje prvega kroga lige so organizirali strelci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, ki so zaradi težav z najemom elektronskih tarč iz Hrvaške, morali predvideno tekmo v Thermani Laško prestaviti v Ljubljano. Dokončno je potrjena tudi rekordna udeležba na mladinski ligi in Pokalu prijateljstva – 278 tekmovalcev, toliko jih nismo imeli še nikoli. S člani v 1. ligi 144 tekmovalcev, skupaj kar 422 tekmovalcev v enem koncu tedna, izjemno za začetek sezone! Od 1675 registriranih v tem trenutku, jih je več kot četrtina tudi tekmovalno dejavna na začetku sezone.

Povratnica v ligi  Živa Dvoršak z vrhunskim finalnim streljanjem

Po vrnitvi iz Amerike se je Olimpijina strelka Živa Dvoršak ponovno udeležila tekmovanja državne lige in vse kaže, da bo v svoji disciplini krojila sam vrh.  V osnovnem delu je zadela najvišji rezultat 414,6 kroga. V finalu je po šestem tekmovalnem strelu povedla in nato prepričljivega vodstva ni izpustila iz rok. Kljub veliki prednosti, je vsak strel oddala optimalno in na koncu zmagala z rezultatom 209,1 kroga, kar je več od finalnega državnega rekorda članic, kateri je sicer v njeni lasti in znaša 207,5 kroga. Drugo mesto je osvojila Urška Kuharič iz SD Kovinar Ormož in tretje Mitja Černi iz SD Gančani. V ekipni konkurenci je zmagala ekipa SD Olimpije, pred Kovinarjem Ormož in SD Grosuplje.

Okrepljena ekipa SD Kovinar Ormož v 1.A ligi s pištolo prevzela vodstvo

Ekipa SD Kovinar Ormož, okrepljena z novim tekmovalcem Nenadom Vignjevičem, je očitno zelo pripravljena, saj skupaj z odličnima tekmovalcema Kevinom Venta in Emerikom Hodžičem predstavlja moštvo, ki se bo po pokazanem na prvem turnirju  uvrščala zelo visoko. Doseženih 1139 krogov  te ekipe je več kot je bilo v  kateremkoli krogu lige preteklega leta. S kar 15 krogov zaostanka je drugo mesto osvojila ekipa SK Ptuj, tretje mesto  pa »domačini« današnjega tekmovanja SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem.  V konkurenci posameznikov je lanskoletni tretjeuvrščeni lige Blaž Kunšek iz SD Marok Sevnica strel po strel dohiteval lanskoletnega zmagovalca lige Kevina Venta  iz Kovinarja Ormož, ga pred zadnjimi streli dohitel in nato po boljših zadnjih strelih tudi zmagal. Tretje mesto je osvojil Klemen Tomaševič iz strelskega društva ki je v letošnjem letu uradno ponovno prevzelo ime sponzorja »Lotrič« SD Lotrič Železniki.

Popolna integracija strelcev invalidov

Po udeležbi na MT v Trzinu in kvalifikacijskem turnirju z MK orožjem v Pragerskem je tudi v državni ligi z zračnim orožjem uvedena popolna integracija športa invalidov klasificiranih po IPC kategorije SH1. To je že v prvem krogu izkoristil novi član 1.A lige SD Kamnik paraolimpionik Franc Pinter Ančo.  Pred samim tekmovanjem  ni bil najbolj sproščen saj pred tem še ni spoznal svoja člana ekipe in ni vedel, kaj se od njega pričakuje.  Zaradi slabše prve serije se mu je tudi izmuznila udeležba v finalu že na prvem tekmovanju, sicer pa je bil najuspešnejši član ekipe z osvojenim enajstim mestom.

Novinca v 1.B ligi s puško slabo, s pištolo solidno

Novi ekipi v 1. B ligi s puško SD Lotrič Železniki in SD Slovenske Konjice se nista izkazali, saj sta osvojili mesti na koncu razpredelnice. Bolje se je odrezala novinka s pištolo SD Gorjanci z osvojenim tretjim mestom, Trboveljčani pa so s pištolo osvojili 7.mesto. S puško je zmagala ekipa ŠD Črenšovci, kateri so lani izpadli iz elitne skupine. Drugo mesto je osvojila ekipa SD Jezero Dobrovnik in tretje SD Mesto Ljutomer. Tudi s pištolo so ekipni zmagovalci še lanskoletni udeleženci elitne skupine, člani SD Štefan Kovač Turnišče.  Drugo mesto so osvojili strelci SD Mrož Velenje in tretje mesto novi prvoligaši iz Gorjancev.

V konkurenci posameznikov kakšnih večjih presenečenj ni bilo. S puško je zmagal v tujec, Peter Somogy registriran za SD Jezero Dobrovnik, sledi Žan Kelenc iz ŠD Črenšovci in na tretjem mestu Klavdija Pufič iz SD FLV Hotinja vas.

Mladinski reprezentant Jože Čeper je bil, najuspešnejši med posamezniki s pištolo, s kar precejšnjim zaostankom je drugo mesto osvojil državni članski prvak s pištolo Cvetko Ljubič iz SD Slovenske Konjice. Tretje mesto je pripadlo Renatu Štermanu iz SD Mrož Velenje, ki je s celotnim tekmovanjem opravil na hitro zaradi obveznosti na Olimpijskem festivalu s športnimi asi v Ljubljani, vendar je zaradi odličnega streljanja moral počakat še na razglasitev.

Naslednji krog državne lige bo v Črenšovcih, vendar glede na trenutne težave z zagotavljanjem elektronskih tarč iz sosednje hrvaške se še ne ve na kakšne tarče se bo streljalo. Prav zaradi teh težav je že odpovedano mednarodno tekmovanje za Pokal Maribora in Memorial Bruna Skodiča v Hočah.

Več v rezultatih